0

راه های تقویت قدرت نه گفتن

بازدید 472

راهکارهای تقویت نه گفتن

شاید از خردسالی والدین و مربیان، ما را تشویق کرده باشند که هر چه از ما خواستند، آن را پذیرفته و همیشه ” بله ” بگوییم.  اغلب بزرگترها این “بله” گفتن را در کودکی برای ما یک امتیاز تعریف کرده و ما با “بله” گفتن، مهر و توجه بیشتری را دریافت کرده ایم.‌ این در حالیست کم کم با کسب تجربه، ضربه خوردن های فراوان و ورود به اجتماع بزرگتر و نیز زیاد و سنگین شدن بار مسئولیت ها، در می یابیم، همیشه پاسخ درست، ” بله ” نیست و این، نه تنها یک امتیاز نیست، بلکه یک نقطه ضعف بزرگ و خطرناک در شخصیت افراد است. خطرناک تر این که در صورت عادت به “بله” گفتن، دیگر “نه” گفتن چنان سخت می نماید ‌که فرد حاضر است بر خلاف میل و نفع خود، در هر شرایطی به دیگران “بله” بگوید. اما آیا زندگی یک فرد موفق این گونه است؟

هر انسان موفقی، هدفمند است. برای  رسیدن به هدف، باید بدانیم انجام چه کارهایی ما را به هدف نزدیک تر می کند و همین طور چه کارهایی، ما را دورتر. حتی ممکن است، انجام بعضی کارها، در زندگی، مخالف هدفمان نباشد اما صرفا انجام آن کمکی به ما نداشته و برای رسیدن به هدف ما، لازم و ضروری نباشد. در هر صورت، هر روز هر لحظه، انسان، در حال تصمیم گیریست. همان اندازه که باید با فکر و پرقدرت، به بعضی پیشنهادات و راه ها، بله گفت همان اندازه هم باید در جای ضروری، منطقی و پرقدرت “نه” گفت.

مزایای نه گفتن

حتما شنیده اید، خواستن توانستن است. اما به لحاظ روانشناسی شاید بهتر باشد بگوییم توانستن، خواستن است. فقط یک انسان توانمند و پرقدرت، به خود حق انتخاب می دهد و می تواند با مدیریت درستِ ابعاد مختلف زندگی، تشخیص دهد کجا، به چه کسانی و چگونه، بله یا نه بگوید. از مهم ترین نشانه های سلامت روان و توانمندی یک انسان این است که خود، تصمیم گیرنده اصلی زندگی اش بوده و در برابر نظرات و خواسته های دیگران، برای گفتن بله و نه، کاملا خود را آزاد بداند. در مقابل، فردی که برده و بله قربان گوی دیگران است، در اصل به دلیل عدم کسب مهارت نه گفتن و شدت یافتن ضعف های درونی، هرگز نمی تواند خواسته های خود را در زندگی، مشخص کرده و آن ها را پرقدرت دنبال کند.‌ مهارت و توانایی نه گفتن، انسان را از برده دیگری بودن نجات داده و کمک می کند فرد، سکان زندگی شخصی خود را دست گرفته و بتواند خواسته های درست و عمیق درونی خود را  دنبال کند. ضروریست همه، به ویژه نوجوانان “نه” گفتن را بیاموزند و بدانند اساسا مسیر موفقیت ایشان، با نه گفتن های به موقع و پرقدرت، شکل می گیرد. تصور کنید فردی امتحان مهمی مانند کنکور سرنوشت ساز دارد، قطعا باید بتواند به بسیاری مهمانی ها، پیشنهاداتِ دوستان و خانواده مبنی بر بیرون رفتن و سایر نظرات، نه بگوید تا فرصت مرور و مطالعه را داشته و بتواند نتیجه مطلوب را در امتحان کسب کند. بدون نه گفتن کسب موفقیت و رسیدن به هدف ممکن نخواهد بود.

راهکارهایی برای نه گفتن

کسب آگاهی
شاید بدیهی به نظر برسد اما فردی که قدرت “نه” گفتن ندارد، باید حتما با مطالعه، جلسات مشاوره یا با روانکاوی، ریشه های این رفتار را در خود شناخته، دلایل داشتن این نقطه ضعف را بیابد و نیز باید از عواقب و خطرات این ویژگی یعنی “نه” نگفتن آگاهی پیدا کند. روانکاوان و دانش پژوهان روانشناسی ، معتقدند چنانچه دانش فرد، نسبت به خود و  عوامل به وجودآورنده این ویژگی، افزایش یابد و فرد از ضرورت “نه” گفتن آگاه شود، ممکن است خود فرد، راهکارهای مفید و خلاقانه ای برای نه گفتن بیابد و دیگر نیازی به راهکارهای پیشنهادی دیگران نداشته باشد.

خوشی های مستقل

وابستگی شدید به دیگران برای خوش گذرانی و همیشه پا به پای دیگران بودن را فراموش کنید. این وابستگی ممکن است به قیمت له کردن خود واقعی و دوری از خواسته های شخصی شما تمام شود.

این مطلب را هم ببینید
موارد پنهان و جالب روی وسایلی که کاربردشان را نمی دانیم

ورزش و عادات پسندیده

افرادی که در زندگی شخصی خود، ورزش منظم و برنامه های تفریحی شخصی دارند از گزند دخالت و تحمیل عقاید دیگران بیشتر در امانند. تقویت قدرت جسمانی و روانی می تواند روحیه و عزت نفس شما را بالا نگه داشته و روی روابط شما تاثیر مثبت داشته باشد.

انتخاب افراد متعادل بدون روحیه کنترل گری

اگر خرده اجتماع پیرامون شما سلامت باشد و افراد کنترل گر و مستبد اطروع شما نباشد، قطعا شما آزادی بیشتری در نه گفتن احساس می کنید. سعی به نشانه های افراد سلطه جو حساس باشید. این افراد را در دایره نزدیکان خود قرار ندهید.

چگونه نه بگوییم؟
چگونه نه بگوییم؟

اطلاع رسانی به جای نظر خواهی

امروزه با توجه به وجود مشاور برای تمام جنبه های زندگی انسان از مالی گرفته تا برنامه ریزی روزانه، روابط و غیره، به جای در جریان قرار دادن دیگران در جزئیات زندگی خود، به مشاور مراجعه کرده و پس از تصمیم نهایی به دوستان و آشنایان اطلاع دهید و ایشان را از تصمیم خود مطلع سازید. هرگز بیش از اندازه توضیح ندهید. توضیح زیاد، فرصت بیشتری برای دخالت به طرف مقابل می دهد.

شناخت خواسته های معقول از نامعقول

سعی کنید، در پذیرش خواسته های دیگران آینده بین و دقیق باشید. نه فقط نفع و خوشی گذران امروز، بلکه منافع آینده خود را نیز در نظر بگیرید. تنها به خواسته های منطقی دیگران بها دهید. چنانچه پیشنهاد یا خواسته دیگران، غیر منطقی بود اصلا و هرگز راجع به آن فکر هم نکنید و با جدیت هر چه بیشتر، آن را رد کنید. اما اگر خواسته فرد منطقی است و تنها بر خلاف میل شماست می توانید با جملاتی مانند “دوست داشتم این کار را انجام دهم اما متاسفانه نمی توانم، برایم ممکن نیست و غیره پاسخ طرف مقابل را بدهید. تا حد ممکن نگذارید دل خوری پیش بیاید؛ تا برای نه گفتن های بعدی خاطره بدی برای شما تداعی نشده و از عکس العمل بد خود و دیگران واهمه نداشته باشید.

تکرار بعضی از جملات بالا یا مرور مفاهیم آن در ذهن، مقابل آینه و یا هنگام رسیدگی به امور روزانه می تواند ستون های استوار “نه” گفتن را در وجود ما بنا کند.

زبان بدن درست در نه گفتن

هیجانات منفی خود را کنترل کنید. برای نه گفتن نیازی به شلوغ کاری، فریاد زدن،تحقیر طرف مقابل، بی توجهی کردن، اخم کردن و بی احترامی به طرف مقابل نیست.

ضمنا هنگام نه گفتن، لبخند زدن،  شرایط را سخت و پیچیده می سازد. هنگام بله گفتن نباید احساس برنده یا بازنده داشته باشید. مراقب لبخند عصبی خود باشید.

سعی کنید هنگام “نه” گفتن، چهره خنثی و بی منظوری داشته باشید. زیرا گاهی، لبخند شما هنگام “نه” گفتن، باعث سوءتفاهم طرف مقابل شده و گاهی ان فرد حس می کند شما از جواب رد دادن و به نوعی ضایع کردن وی خوش حال هستید و در نهایت، ممکن است به بحث و ناراحتی شما و طرف مقابل ختم شود.

جملات پیشنهادی برای نه گفتن

گاهی افرادی که تازه نه گفتن را تمرین می کنند، در لحظه نمی دانند چه جملاتی را برای رد کردن نظر طرف مقابل بیان کنند. تمرین و دانستن جملات آماده از قبل می تواند در این شرایط کارآمد باشد.

آماده داشتن ساختار و جملات کاربردی در ذهن، برای شرایط مختلف، می تواند کارآمد باشد.

مثلا یک پاسخ نه با اعلام جایگزین و یک پیشنهاد تازه، می تواند نه گفتن را محترمانه، ممکن و آسان سازد. مثلا زمانی که دیگران از شما خواسته ای دارند و شما در آن لحظه مشغول هستید می توانید از این ساختار استفاده نمایید : “متاسفم، امروز مشغولیت دارم، زمانم آزاد نیست اما به نظرم می توانیم در روز دیگری ساعت دیگری این کار را انجام دهم. ” در کل همیشه به نسبت شرایط، روش های خلاقانه ای برای نه گفتن وجود دارد

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *