0

روش سم زدایی میوه ها و سبزیجات

روش اصولی سم زدایی میوه و سبزیجات
بازدید 166

وجود سموم و آفت کش ها درمحصولات کشاورزی

متاسفانه برای جلوگیری از رشد قارچ ها، هجوم جوندگان ریز، حشرات و آفت ها، تمامی محصولات کشاورزی و میوه ها، سم پاشی می شوند‌ بنابراین هنگام شست و شوی هر گونه میوه یا سبزی باید حتما آن ها را به درستی سم زدایی و سپس آن میوه یا سبزی را مصرف نمود. برای سم زدایی اصولی میوه و سبزیجات، ابتدا باید ترکیبات سموم و آفت کش ها را به درستی بشناسیم تا بدانیم درنهایت، چه محلول یا مایع ضدعفونی کننده ای می تواند در شست و شوی محصولات کشورزی، مفید باشد.

مهم ترین ویژگی در ترکیبات سموم و آفت کش ها

بهتر است بدانید در آزمایشگاه ها، سموم و آفت کش میوه ها و محصولات کشاورزی، به گونه ای ساخته می شوند که توانایی حل شدن در آب را داشته باشند و در اصطلاح شیمیایی به این مواد، آب دوست گفته می شود. از آن جا که آب همه جا به آسانی یافت می شود، خاصیت آب دوست بودن سم ها و اینکه به راحتی در آب حل می شوند، می تواند در سم زدایی آسان تر میوه ها و سبزیجات کمک کننده باشد. مسلما آب، همه جا در دسترس بوده و افراد به راحتی می توانند با شست و شوی میوه و سبزیجات در آب، این سم ها را از میوه یا سایر محصولات کشاورزی خارج کنند. اما از جهتی چون میزان قابل توجهی آب داخل بافت خود میوه یا سایر محصولات کشاورزی، وجود دارد، ممکن است مقداری از سم، جذب بافت داخلی خود میوه یا محصول هم بشود که دراین صورت قطعا با یک شست و شوی ساده، به راحتی میوه یا سبزیجات، تمیز و قابل خوردن نخواهد شد. از آن جا که کارشناسان تغذیه، مصرف روزانه 5 مرتبه میوه و سبزی را ضروری می دانند، بنابراین نیاز است حتما روش های اصولی سم زدایی محصولات هم سطح بیرونی و هم بافت داخلی محصولات، آموزش داده شود تا همراه میوه و سبزی، سم وارد بدن ما نشود. این موضوع چنان اهمیت بالایی دارد که کارشناسان می گویند ضرر محصولات و میوه های آلوده به سم، از فواید آن بیشتر بوده و نیز برای اطمینان بیشتر وبه منظور حفظ سلامتی، توصیه می کنند حتی در صورت ارگانیک بودن میوه یا سبزیجات، هرگز آن ها را بدون شست و شوی اصولی یا سم زدایی، مصرف نکنید.

روش های سم زدایی میوه و سبزیجات
روش های سم زدایی میوه و سبزیجات

سه روش غیر شیمیایی برای سم زدایی میوه ها

۱. خیساندن میوه ها در محلول آب و سرکه سفید طبیعی و سپس آبکشی نهایی.

سرکه سفید حاوی اسید استیک قوی می باشد که می تواند آفت کش های شیمیایی را حل کند. هم چنین این اسید، می تواند ۹۸ درصد باکتری های موجود در میوه ها را نیز، از بین ببرد. 

۲. خیساندن میوه ها درمحلول آب و جوش شیرین و سپس آبکشی نهایی.

شستن میوه ها با محلول جوش شیرین می تواند ۹۶ درصد آفات موجود در میوه ها را بزداید.

۳. استفاده از محلول آب و بی کربنات سدیم برای شست و شوی میوه ها

در این روش بعد از ۱۲ دقیقه، ۸۰ درصد ماده سمی تیابندازول که بیشتر در پوست میوه ها نفوذ می کند، حدف شده و سپس بعد از ۱۵ دقیقه خیساندن میوه ها در محلول آب و بی کربنات سدیم، می توان ۹۵.۶ ماده سمی دیگر به نام فسمت را می توان از سطح میوه ها را زدود.

ضمنا، در حالت کلی، کندن پوست میوه ها می تواند کمک کند تا دیگر بسیاری از مواد سمی روی سطح میوه ها را نخوریم اما باید بدانیم که در صورت خوردن میوه بدون پوست، فیبر کافی دریافت نکرده و از ارزش غذایی میوه ها نیز کم‌ می شود.

توجه داشته باشید، فشار و مالش محکم میوه ها زیر آب، در شست و شوی نهایی می تواند به خروج سموم از داخل میوه ها کمک کند.

دلیل پوشاندن میوه ها با موم

زمانی که میوه ها برداشت می شوند، قبل از فروش آن ها را با آب شست و شو می دهند تا از حشرات ریز روی آنها، خاک و برگ های چسبیده پاک شوند. با این شست و شوی اولیه موم طبیعی موجود بر روی سطح بعضی میوه ها مثل سیب، پاک می شود. به همین دلیل باغبان ها به جبران موم طبیعی از دست رفته، از یک لایه موم مصنوعی استفاده می کنند.

این مطلب را هم ببینید
اقدامات لازم قبل از بارداری

استفاده از موم روی میوه، از لکه های قهوه ای و کبود رنگ جلوگیری کرده و مانع رشد کپک روی سطح میوه می شود. بنابراین میوه ها دیرتر خراب شده و هم فروشنده هم مشتری با خرید این میوه های روکش دار، می توانند مدت زمان بیشتری آن ها را در یخچال نگهداری کنند. همچنین موم، جلوه و براقی خاصی به میوه می دهد که بیشتر، مشتری ها را جذب خود می کند و آن ها را بیشتر ترغیب به خرید می کند.

روش اصولی سم زدایی میوه و سبزیجات
روش اصولی سم زدایی میوه و سبزیجات

روش های شست و شوی موم مصنوعی و براق روی میوه ها

گاهی موم چسبناک روی میوه ها، به راحتی از روی پوست میوه ها پاک نمی شود. همچنین از هر ماده شیمیایی برای پاک کردن میوه ها، نمی توان استفاده کرد.

برای پاک کردن پوست میوه ها از موم های چسبناک، سه راهکار سالم و غیرشیمیایی وجود دارد :

۱. موارد مورد استفاده :

  • آب
  • سرکه سفید مقطر
  • آب لیمو
  • سرکه سیب خام
  • جوش شیرین بدون آلومینیوم و نیز
  • حوله تمیز
  • قابلمه ۸ لیتری
  • کاسه بزرگ
  • برس شست و شوی میوه ها

در یک کاسه بزرگ ۱۶ لیوان آب ریخته و ۲ قاشق غذا خوری سرکه و ۲ قاشق غذاخوری سرکه سفید تقطیر شده یا عصاره لیمو بریزید.

سپس، میوه ها یا سبزیجاتی که روی آن ها موم زیاد وجود دارد را ۱۰ دقیقه و آن ها که موم کمی دارند ۵ دقیقه در مایع ترکیبی گفته شده شناور بمانند و در نهایت با مالش حوله ی تمیز، موم روی آن ها را پاک کنید. چنانچه مقدار موم زیاد است یا به علت چسبندگی، سخت پاک می شود از یک برس شست و شوی میوه، استفاده نمایید.

در آخر برای خوردن میوه، حتما یک بار آن را با آب، شست و شو دهید.

۲. در این روش یک حوله را در کاسه  سرکه سیب خام فرو کرده و بگذارید کاملا به آن آغشته شود. سپس از حوله آغشته به سرکه سیب، استفاده کرده و با مالش محکم حوله، موم را از روی پوست میوه، پاک کنید.  در نهایت برای مصرف میوه، یک بار دیگر آن را با آب شست و شو دهید.

۳. در یک قابلمه نسبتا بزرگ آب را به جوش آورید. سپس میوه ها را به مدت ۱۰ ثانیه در آن فرو برده و خارج کنید.  سپس حتما با استفاده از یک حوله تمیز و بهداشتی روی میوه ها را از موم پاک کنید. در نهایت هنگام مصرف میوه، مجدد آن را با آب شست و شو دهید.

وجود میکروب ،انگل، باکتری یا ویروس روی میوه ها

محصولات کشاورزی در خاک با هر گونه آلودگی تماس دارند و در آبیاری نیز از آب های آلوده به باکتری یا انگل استفاده می شود. گاهی فاضلاب و سایر آب های آلوده به جسد جانوران مرده یا مریض به زمین های کشاورزی نیز راه دارند که این موارد نیز باعث آلودگی میوه ها و سبزیجات خواهد شد. بیشتر این آلودگی ها و میکروب ها، روی سطح میوه و سبزیجات باقی می مانند و نیز به دلیل وجود رطوبت و قند بالا در میوه ها و سبزیجات، اغلب میکروب ها رشد پیدا کرده و زمینه مناسبی برای ادامه بقاء دارند. پس از شیوع کرونا، احتمال وجود این ویروس روی سطح محصولات کشاورزی نیز می رود که یک شست و شوی اصولی و درست می تواند در نهایت، محصولات را از کلیه آلودگی های احتمالی، پاک سازی کند.

ساده ترین روش سم زدایی میوه و سبزیجات

یک متخصص سم شناسی با ذکر اینکه چون جنس میوه با سم یکسان نیست با قرار دادن میوه هایی با پوست نازک مانند سیب و خیار بین 15 الی 20 دقیقه در یک تشت آب، سم موجود در آن خارج میگردد. میوه هایی مانند پرتغال که از پوست ضخیمی برخوردار است به حدود 3 ساعت جهت سم زدایی کامل، زمان لازم دارند. در ویدیو زیر توضیح این روش را توسط این متخصص مشاهده می نمایید :

پخش ویدیو

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *