0

علائم و نشانه های سرطان

بازدید 306

علائم سرطان | علت، تشخیص و درمان سرطان | نشانه های سرطان

سرطان چیست؟

سرطان در واقع، رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول های بدن است. سلول های سرطانی نسبت به سلول های سالم عمر طولانی تری دارند. علت سرطانی شدن سلول ها، هنوز بطور کامل کشف نشده است؛ اما مواردی برای آن بیان شده است که این جا به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم. عواملی مثل مشکلات ژنتیکی، مشکلات هورمونی، چاقی مفرط و فعالیت کم، بد خوراکی و کمبود مواد مورد نیاز بدن، مصرف و یا تماس مداوم با مواد شیمیایی، قرار گرفتن در معرض اشعه های رادیواکتیو، نور خورشید و… می تواند بر ایجاد سرطان، تاثیرگذار باشد.

علائم سرطان

همان طور که می دانید، سرطان درهریک از اعضای بدن، خود را به یک شکل نشان می دهد؛ اما موارد زیر ممکن است نشانه ی وجود سرطان در بدن باشد :

هرگونه تورم یا بروز توده همراه درد، عدم قرینگی دو طرف گلو، ترشحات غیر طبیعی از پستان، ضعف عمومی مداوم، خونریزی بینی، گلو و یا وجود خون در ادرار و مدفوع، سرگیجه شدید، کاهش وزن شدید، درد مبهم و شدید استخوان ها، تغییرات پوستی وبروزلکه، خال یا زخم هایی که خوب نمی شوند، تغییر صدا و سرفه های طولانی، دردهای مداوم و شدید معده، دردهای زیر شکم یا کشاله ی ران، مشکل در دفع ادرار و… می تواند از نشانه های سرطان باشد.

علائم سرطان کلیه
علائم سرطان کلیه

انواع سرطان

سرطان پستان، سرطان پروستات، سرطان روده و مقعد، سرطان خون، سرطان ریه، سرطان کلیه، سرطان رحم، سرطان کبد، سرطان پوست، سرطان تیروئید، سرطان تخمدان، سرطان دهان و… از انواع سرطان هستند.

تشخیص سرطان

آزمایش های ژنتیک، پیش از وقوع سرطان کمک می کند تا درصد بالایی احتمال سرطان در آینده، درافراد بررسی شود؛ اما افراد، پس از دیدن علائم و مشکوک شدن به سرطان می توانند با آزمایش نمونه های خون، ادرار، بافت و… از بدن، متوجه ظاهر شدن شرایط و موارد غیرعادی بدن شده و سپس حضور توده سرطانی خوش خیم یا بدخیم در بدن را بررسی کنند. نکته مهم اینست که آزمایش خون به تنهایی نمی تواند ابتلا به سرطان را به طور دقیق مشخص کند و تنها در سرطان خون می تواند نتایج دقیقی را به بیمار نشان دهد. آزمایش خون، بیشتر شرایط عمومی بدن را با حالت نرمال می سنجد که در صورت مشاهده هر مورد مشکوک و غیر عادی در بدن،  فرد می تواند علت را با دید و تجربه پزشک دنبال کند که ممکن است علت، سرطان نباشد. در هر صورت، مواردی هم هست که آزمایش خون، سرطان یک بافت از بدن را نشان نداده و حتی خود پزشکان، دیر متوجه سرطان می شوند. بنابراین افراد پس از مشاهده علائم می توانند با نمونه برداری و تصویربرداری، از وجود سرطان اطمینان حاصل کنند.

علائم و نشانه های سرطان
علائم و نشانه های سرطان

نمونه های آزمایشگاهی چگونه سرطان را نشان می دهند

 بدن درحالت عادی، رشد و تقسیم کنترل شده ای دارد اما پس از ابتلا به سرطان، هم تقسیم و تکثیر سلول ها غیرعادی شده و هم مواد یا پروتئین هایی توسط این سلول های سرطانی تولید می شود که در آزمایش خون یا نمونه ادراری خود را نشان می دهد. موارد زیر در تست آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان، بررسی می شود : شمارش کامل سلول های خونی، اندازه گیری میزان پروتئین های اضافی و اندازه گیری نشانگرهای سرطان (تومور مارکر ها مثل : آنتی ژن125، آنتی ژن کارکینومبریونیک و…) و اندازه گیری اسید فسفاتاز که در صورت بالا بودن آن می توان احتمال سرطان داد.

آزمایشی برای تشخیص 50 مدل سرطان

آزمایش گالری، کشف نسبتا جدیدیست که توسط محققین  شرکت الومینا برای تشخیص سرطان طراحی شده است که مکمل تست های غربالگری سرطان مثل غربالگری دهانه ی رحم، ریه، روده و… می باشد. این آزمایش با تشخیص اختلالات DNA، می تواند سرطان را شناسایی کند. آزمایش گالری با بررسی سیگنال های سلول های سرطانی توسط هوش مصنوعی، می تواند محل آن را شناسایی کند و این تعیین محل توده سرطانی، کار پزشکان را برای درمان، راحت تر خواهد کرد و با پیدا کردن زودهنگام توده سرطانی، شانس بیشتری در نجات فرد از مرگ وجود دارد. این آزمایش، سرطان های زیادی مانند سرطان ریه، کلیه، روده بزرگ، پستان و پروستات و… را با دقت 99.5 درصد تشخیص داده است؛ در حالی که پیش ازین تنها 5 سرطان، با این دقت قابل تشخیص بود.

این مطلب را هم ببینید
جلوگیری از چروک شدن و پیری پوست صورت
علائم سرطان
علائم سرطان

تغذیه و سرطان

گوشت قرمز و محصولات فرآوری شده، بیشتر از نیاز بدن پروتئین وارد می کنند که گاهی ممکن است 2 تا 3 برابر میزان پروتئین را افزایش دهد که با سرطانی شدن سلول ها، ارتباط مستقیم دارد؛ به ویژه که محصولات فرآوری شده، سرشار از نمک، نیترات و سایر طعم دهنده ها هستند و تحت فرآیندهای دودی یا تخمیری به عمل آمده اند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند. به طور کلی به جای مصرف زیاد گوشت در روز، مصرف ماهی و انواع سبزیجات و میوه ها، توصیه می شود. کارتنویید ها یا همان رنگدانه های غذایی، از جمله آنتی اکسیدان های موجود درسبزی ها و میوه ها به ویژه زرد، نارنجی، بنفش و قرمز هستند که ضد سرطان می باشند. بنابراین، مصرف دوبار میوه در روز و سه بار انواع سبزیجات تازه، شامل رنگدانه های بتاکروتن، آلفا کروتن، لوتئین، لیپکوین که دارای آنتی اکسیدان های قوی هستند، بسیار توصیه می شود که موجب کاهش خطر سرطان می شود. این در حالیست که عده ای تصور می کنند به جای میوه و سبزیجات، مکمل های دارای آنتی اکسیدان، می تواند آن ها را از سرطان نجات دهد، اما برعکس، مصرف دوز بالای این مکمل ها، احتمال سرطان ریه در افراد سیگاری را افزایش داده است. بنابراین مصرف آنتی اکسیدان طبیعی به میزان کم ولی پیوسته، توصیه می شود.

راه های درمان سرطان

درمان سرطان در اصل همان خارج کردن توده ی سرطانیست که با جراحی، عمل حذف انجام می شود؛ اما کنار آن، درمان های کمکی مثل شیمی درمانی، پرتودرمانی، هورمون درمانی و…می تواند سرطان را کنترل کرده و عدم بازگشت بیماری را تضمین کند که متاسفانه همان اندازه که سلول های معیوب را تخریب می کنند، اکثرا سلول های سالم را نیز از بین برده و به همین دلیل بهبودی و نجات از سرطان را طولانی می سازد. داروهای شیمیایی منبع تغذیه رسانی سلول ها، را هدف قرار می دهند که اکثرا افراد هنگام قرار گرفتن در روند این روش های درمانی، برخی سلول های سالم را نیز از دست می دهند و دچار آسیب در سلول های دهانه ی معده، روده یا دهان و… شده، که در بیشتر مواقع به کم اشتهایی، حالت تهوع، یبوست و…. می انجامد. به منظور کاهش عوارض راه های درمانی، از داروهای تسکین دهنده استفاده می شود و برای کنترل بهتر درمان و عدم تخریب سلول های سالم، روش های جدیدی مثل ربات های ریز شناور در خون، اختراع شده که این ربات ها می توانند در خون حرکت کرده و با دقت زیادی، توده سرطانی را مکان یابی نموده و سپس داروی موثر را دقیقا روی سلول های سرطانی، بریزند.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *