0

ویروس کرونا چیست؟

بازدید 746

ویروس چیست؟

ویروس در واقع عامل بیماری زای ریزیست که فقط در سلول های بدن یک موجود زنده ی میزبان، تکثیر پیدا می کند. جنس ویروس ها، یک نوکلئیک اسیدست که در پوشش پروتئینی قراردارند. نکته ی مهم این است که ویروس ها مثل موجودات زنده رشد نمی کنند.

کرونا ویروس covid-19
کرونا ویروس covid-19

خانواده ی ویروس کرونا

تمامی ویروس ها از جمله کرونا، زنده نیستند اما دارای یک ساختار ژنتیکی هستند که با آن شناخته و دسته بندی می شوند. شناخت این ساختار یا کد ژنتیکی، ما را در تولید واکسن، کیت های آزمایشگاه و نیز درمان و مهار ویروس کمک می کند.سال هاست خانواده ی ویروس کرونا شناخته شده هستند و دانشمندان در حال بررسی ومهار کردن آن ها هستند اما این خانواده چه ویژگی هایی دارند؟

همه ی ما اسم DNA را شنیده ایم، حالا ژنوم یا ماده ی ژنتیکی خانواده ی ویروسی کرونا هم تقریبا چیزی شبیه مارپیچ DNA اما از جنس RNA می باشد؛ که  مدل کووید ۱۹ ، طولانی ترین مارپیچ یا ژنوم را داراست. شکل نهایی ویروس های کرونا، کره ای چند لایه ایست که یک قسمت پروتئینی تیغی، شاخکی یا سنبله ای شکل دارد که آن قسمت می تواند به سلول‌های بدن ما بچسبد و آن ها را آلوده، عفونی و سپس خود را تکثیر کند.

پیدایش کرونای کشنده در سال 2019

ویروس کویید 19، که  از در آغاز پیدایش، به شکل نگران کننده ای،علائم حاد تنفسی ایجاد می کرد و منجر به مرگ می شد، اولین بار در ماه دسامبر ۲۰۱۹ درشهر ووهان استان هوبئی، کشور چین  مشاهده و معرفی شد. سپس  در یازدهم مارس، سازمان جهانی بهداشت شیوع بیماری را در نقاط دیگر اعلام کرد. به تدریج با سرایت بیماری به سایر کشورها، دولت ها در ایجاد و تجهیز مراکز درمانی و همین طور اداره ی شرایط اقتصادی خود، دچار مشکلات اساسی شدند.

مقابله با ویروس کرونا
مقابله با ویروس کرونا

قرنطینه ی ووهان و جهان

پس از آلودگی ووهان، 15 شهر دیگر در استان هوبئی، شمار زیادی درگیر این ویروس شدند و در 23 ژانویه، ووهان قرنطینه شد. بسیاری از مراسم های سال نو در پکن، نمایشگاه‌ها، جشن ها، به دلیل نگرانی ازشیوع، کنسل شدند .هنگ کنگ همچنین با ایجاد آمادگی بالا، وضعیت اضطراری اعلام کرد و حتی مدارس خود را برای مدتی، کاملا تعطیل و نیز مراسم های مربوط به سال نوی خود را نیز لغو کرد. به دنبال این قرنطینه، محدود کردن رفت وآمد، به عنوان تنها راه مفید و مطمئن در مبارزه با کرونا، در راس دستورهای کشورهای آلوده و غیرآلوده به ویروس قرار گرفت و قوانین سخت حکومتی برای تردد در سراسر دنیا، شدت گرفت.

ویروس کرونا چگونه به وجود آمد؟

با تکمیل مطالعات حول ویروس جدید در حال انتشار، دانشمندان چینی دریافتند، این ویروس مدل تغییریافته از خانواده ی کروناویروس هاست که در آن زمان احتمال می رفت نوع دست کاری شده و اصطلاحا ساخت آزمایشگاه باشد که البته تا امروز نتیجه ی روشنی در این باره اعلام نشده است. در واقع با بررسی توالی ژنتیکی ویروس مرموز در حال شیوع، درمراکز تحقیقاتیِ سراسر جهان متوجه شدند ویروس جدید ناشناخته، بالای 70 درصد، توالی ژنوم یا همان کد ژنتیکی یکسان با کرونا سارس(یک ویروس قدیمی تر از خانواده ی کرونا) دارد.

این مطلب را هم ببینید
آشنایی با انواع واکسن های کرونا

رابطه ی کووید19 و حیوانات در چین

از آنجا که بیش از ۸۵ درصد ساختار ژنتیکی ویروس جدید در حال انتشار، شبیه به چند نوع کرونا ویروس خفاشی و نیز کروناویروس حیوانی دیگر به نام پانگولین هم بود، برخی احتمال ظهور این ویروس را در خوراک و بازار فروش حیوانات چینی ها و از موجوداتی مثل خفاش، مورچه خوار و مار می بینند؛ به ویژه که شیوع کووید 19 براساس اطلاعات مربوطه از محل فروش غذاهای دریایی در جنوب چین و از حیوانات وحشی شروع شد؛ یعنی دقیقا جایی که ویروس قدیمی تر یعنی سارس در سال 2003 شیوع پیدا کرده بود. این مساله باعث شد تا ظهور این ویروس هم، بر اثر تماس با حیوانات زنده تلقی شود. بعدتر گزارشات آزمایش ها نشان داد، بسیاری در فروشگاه‌های خوراک دریایی در استان هوانان، شهر ووهان چین، از قبل مبتلا بوده اند.

سرایت ویروس کرونا
سرایت ویروس کرونا

چرا ویروس کرونا جهش پیدا می کند؟

ویروس کرونا ساختار آر ان ای دارد و ساختار RNA، مثل DNA منظم نیست. دی ان ای اگر دچار اخلال هم بشود، اغلب با آنزیمی به نام پلیمراز به اصلاح آن می پردازد؛ اما ساختار ژنتیکی ویروس ها ی خانواده ی کرونا، فقط یک زنجیره نیوکلوئیدی دارد و این زنجیره، به گونه‌ای نامنظم دور خودش می‌پیچد و ممکن است دچار تغییرات یا جهش بشود.

سویه ی اُمیکرون ویروس کرونا

در هر جهشِ تقویت کننده ی ویروس کرونا، شاخک های روی ویروس کرونا که محل اتصال به سلول ها هستند، تغییر و تقویت می یابند و پروتئین ویروس، راحت تر می تواند با سلول ها درگیر شود.
شاخک های کرونا در این سویه ی جدید اُمیکرون، به گونه ای تغییر یافته که راحت تر می تواند به سلول ها متصل شود، بنابراین دراین سویه، احتمال ابتلا بیشتر می شود. یعنی راحت انتقال یافته و سلول را آلوده می کند و با این سرعت بالای انتشار، انسان ها سه برابر بیشتر از قبل، دچار کرونا خواهند شد. در واقع، نوع اُمیکرون در مقایسه با سویه‌های دلتا یا بتا سه برابر بیشتر احتمال دارد باعث عفونت مجدد شود.
بر اساس گزارشات چیزی که مشاهده شده، این طور نیست که خود ویروس جهش یافته، فرد را با شدت بیشتری آلوده یا عفونی کند، بلکه سرعت انتقال آن بالاتر رفته و بنابراین در صورت عدم مبارزه با این سویه جدید، مجدد سیستم درمانی دچار کمبود تخت، تجهیزات و سایر امکانات پزشکی لازم خواهد شد و با درگیری تعداد بیشتر انسان ها، مجدد شاهد پیامد ها و تاثیرات آن در مشاغل و چرخه ی اقتصادی کشورها خواهیم بود.

واکسن های مطرح و معتبر جهان

در جهان واکسن های متعددی توسط شرکت های معتبر ساخته شده اند که در مطلب آشنایی با انواع واکسن های کرونا به معرفی و بررسی شناخته شده ترین آن ها می پردازیم

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *